Mini-interview met Deborah Seymonson

Buijten Motief > Home > Nieuws > Mini-interview met Deborah Seymonson
Deborah

Deborah Seymonson heeft een zwaar leven achter de rug. Na een verleden van prostitutie, trauma en drugs, leerde ze Jezus kennen en heeft ze geleerd zichzelf te leren zien zoals God haar ziet. Nu gaat ze door het leven als blij kind van God en heeft ze ontdekt hoe ze haar identiteit helemaal uit Hem kan halen.

Daarover schreef ze haar boek, Geheeld door de liefde. In dit interview vertelt ze meer over zichzelf en haar boek.

Voor wie heb je jouw boek geschreven?

Ik wil hoop geven aan de hopeloze. Ik wil hoop geven als je hart gebroken is. Dit boek is voor iedereen die weet dat ze zichzelf niet kunnen redden. Maar ook voor iedereen die hard knokt op zoek naar liefde, erkenning en waardering van mensen. Door een eerlijk en open verslag te schrijven over mijzelf wil ik laten zien dat er niets onmogelijk is. God doet wonderen, en vanuit zwak en labiel zijn kan een enorme kracht groeien. Er is helemaal niets onmogelijk voor mij, maar ook niet voor jou. Je bent zo enorm intens geliefd door die gene die jou heeft gemaakt. Maar ik heb zelf ook heel veel moeten doen aan mijn herstel en daar wil ik voorlichting over geven.

Waar gaat je boek over?

Mijn boek gaat over mijn enorme worsteling met identiteit. Een enorme worsteling met mezelf, verslaving, duisternis, trauma, prostitutie. Maar ten diepste gaat het erover dat ik mezelf afwees en mezelf niets waard vond. Dit werd continu ook benadrukt en bevestigd door mezelf, de psychiatrie, bewindvoerders, relaties die mislukten en mijn onvermogen om dingen op te lossen of af te maken.

Daarom ging ik op zoek naar liefde, erkenning en waardering. Ik heb jaren in de prostitutie gezeten. Voor mij was dat een najagen van erkenning, waardering en liefde. Ik was betoverd door de glamour van de prostitutie: in die wereld kon ik iemand anders zijn. Dit werd mijn vlucht.

Maar de erkenning en liefde die ik daar kreeg, veranderde later in vernedering. Dat was een klap die ik niet kon verwerken. Ik was dus ook hierin mislukt. Ik had geloofd in een leugen. Ook hier betekende ik niks voor de ander. Ik was niet speciaal.

Op een gegeven moment leerde ik Jezus kennen. Ik was gered! Maar mijn identiteit was niet geheeld. Ik wist nog steeds niet wie ik was en begreep de genade en de liefde van Jezus niet. Ik werd een christen met prestatiedrang. Ik begon te zwoegen om God te behagen, maar ik had een ongezonde drive en kon de hoge lat die de kerk en ikzelf stelden niet volhouden. Ik viel daarom heel vaak terug in de valse maar verleidelijke wereld van de prostitutie. Later raakte ik erg verslaafd aan drugs. Daardoor kon ik er niet goed zijn voor mijn dochter.

Later bracht God mijn man op een wonderbaarlijke manier op mijn pad bracht. Zo heb ik geleerd wat liefde eigenlijk is. Daarna heb ik Jezus écht leren kennen en gezien dat Hij niet die hoge eisen aan mij stelt, maar dat Hij de liefde is die ik altijd heb gezocht. Nu heb ik mezelf lief, vind ik alles in God en zoek ik niet meer naar liefde buiten God. Ik ben bevrijd van het zoeken naar erkenning, begrip en waardering van mensen. Jezus is de ware liefde en Hij wil een intieme liefdesrelatie met ons, met mij. Ik ben goed genoeg en hoef me niet te bewijzen of te presteren. Ik leef het leven dat God voor mij heeft bedacht: een eenvoudig leven, waarin ik leun op Hem. Ik weet nu eindelijk wat mijn identiteit is. Ik ben een blij kind van God. En verder hoef ik niets anders te zijn.

Vertel eens iets over jezelf?

Ik ben een zelfstandig ondernemer in de zorg, ik ben een zeer gepassioneerd mens. Ik ben hoog-sensitief en heb enorm veel inspiratie, levenslust ben eigenlijk niet te stoppen. Ik wil er graag zijn voor anderen – ik ben ook een zacht persoon met kwetsbaarheden. Met al die kwetsbaarheden ben ik nu een blij kind van God. Ik heb geleerd wie ik ben, en ik ben er heel dankbaar voor.

Mijn grootste verlangen is om dicht en intiem met Jezus te leven en anderen liefde en warmte te geven vanuit Gods liefde en waarheid. Verder wil ik aandacht voor geestelijke gezondheid in de kerk creëren. Hoe gaan we bij voorbeeld om met een persoon met een persoonlijkheidsstoornis die in de kerk komt en die ja zegt tegen Jezus? Wat gaan we die persoon leren en bijbrengen? Gaan we ze veel taken geven, dingen opleggen? Of gaan we eerst een relatie met ze aan vanuit betrokkenheid en liefde en vriendschap en gelijkwaardigheid? Hoe gaan we om met een prostituee die zich bekeert en deel wil worden van onze gemeente? Hoe steunen we praktisch mensen met een psychische kwetsbaarheid in de kerk?

De ultieme droom van mij en Roland, mijn man, is een Bed and Breakfast beginnen in een rustige omgeving met veel natuur. Roland kookt dan voor de mensen en ik ben er met een luisterend oor en een gebed als dat gewenst is. Ze kunnen bij ons uitrusten en herstellen, genieten van een mooie kamer een zacht bed en lekker ontbijtje. Dat is mijn wens. Verder heb ik alles wat ik me maar kan wensen. Mijn leven is vol van Gods zegeningen. Mijn hart stroomt over van zijn liefde.

Wat wil je je lezer graag meegeven?

Wie jij bent is bepaalt door jouw maker. Velen van ons hebben een externe identiteit, dat wordt bepaald door je werk, salaris, gewicht, kleding, kerk, succes enzovoort. Maar dat is niet jouw identiteit. Wie jij bent, ontdek je pas als je je maker leert kennen, die heeft jou gemaakt. Lees psalm 139 maar: door Hem leer jij wie jij bent. Door Zijn woord kijk jij in de spiegel. Pak Zijn hand vast, klamp je aan Hem vast, leer hem kennen. Dat is power! Er is niets mis met jou, je bent intens enorm geliefd en gekend er is niets onmogelijk voor jou!

Geheeld door de liefde ligt nu in de winkels. Koop het boek daar of klik hier voor meer informatie en online bestellen.

Geef uw zoekcriteria op
Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Buijten & Schipperheijn

Catalogus 2024

Zie de catalogus in een flipbook. Catalogus 2024 in een pdf-bestand downloaden kan ook.
Klik hier voor pdf.
Nieuwe uitgaven

Wakker in Gods wereld

De kerk heeft het niet makkelijk in ons land. Onlangs verscheen nog bericht van het CBS dat nog maar 42% van de Nederlanders zich rekent tot een geloofsgemeenschap. In 2014 was dat nog 51%. De ontkerkelijking gaat dus hard. In die context vragen praktisch theologen en pioniers Jack Barentsen en Oeds Blok zich af: is…

Lees verder

Nieuw boek: Modetheologie

Is mode een manier om God te eren? Jazeker, zegt Robert Covolo in zijn boek Modetheologie. Mode is een manier om je identiteit te uiten, want met de keuzes die je maakt in je kleding, haarstijl en andere uiterlijkheden laat je altijd iets zien van wie je bent. En als christen hoort jouw relatie met…

Lees verder

Nieuw boek: Christus in het Oude Testament

Henk de Jong wees in zijn theologie op het belang om het Oude en het Nieuwe Testament met elkaar te verbinden. Vooral in de context van de komst van Christus moet je niet alleen kijken naar de bekende psalmen en profetieën, maar begrijpen dat het hele Oude Testament zich naar Zijn komst toe beweegt. In…

Lees verder

Geheeld door de liefde. Over leven na drugs, trauma en prostitutie

Het leven van Deborah werd jarenlang gekenmerkt door afwijzing en teleurstelling. Langzaam gleed ze af in een leven van prostitutie en drugs, tot ze niet meer dieper kon zakken omdat de bodem was bereikt. Eenmaal tot geloof gekomen, probeert ze langs de gladde wanden van de diepe put waarin ze was terechtgekomen omhoog te klimmen,…

Lees verder

Van waarde zijn. Kennismaken met het denken van Marilynne Robinson

Marilynne Robinson is een Amerikaanse schrijfster die de afgelopen jaren internationale faam en bekroningen ontving voor haar romans rond het fictieve plaatsje Gilead in de staat Iowa. Naast haar fictie schreef ze echter ook essays in haar hoedanigheid als professor in de Engelse taal- en letterkunde. Dit boek vormt een introductie op die essays, waarin…

Lees verder