Kierkegaards theater

Buijten Motief > Home > Nieuws > Kierkegaards theater
herhaling en leesgids

Bij uitgeverij Buijten & Schipperheijn verscheen 17 mei een tweetal boekjes, één onder de titel ‘De herhaling’, van de Deense schrijver Constantin Constantius, en parallel hiermee een leesgids: ‘Kierkegaard en De herhaling’, geschreven door Andries Visser.

Kierkegaard: die naam hebben we vaker gehoord.
Maar Constantin Constantius, wie mag dat wel zijn?
Een schrijver van formaat was hij: Søren Kierkegaard.
Schrijver voelde hij zich, en op die kunst legde hij zich toe. Gebruik makend van dat talent presenteerde hij zijn diepgravende gedachten, zijn filosofie.

Zijn schrijverskunst is een spel, een vorm van toneel. Bekend is dat hij van diverse pseudoniemen gebruik maakt. Personen die hij de rol toedeelt van schrijver of uitgever van zijn boeken. Maar aan de betekenis daarvan is tot nu toe nauwelijks recht gedaan.

Kierkegaards eigen verzoek is maar al te duidelijk, en gedurfd: om bij citaten uit de pseudonieme werken altijd de pseudonieme auteur te vermelden en niet hemzelf. Er is geen woord van hemzelf bij, zegt hij.

Het wordt de hoogste tijd dit belangrijke aspect duidelijk te laten uitkomen. Uit respect voor de schrijver, maar ook om de mogelijkheid te scheppen meer te ontdekken van de bedoeling die hij met deze kunstvorm had. Tot nu toe is met die uitdrukkelijke wens van Kierkegaard internationaal geen rekening gehouden, en worden zijn pseudonieme werken vrijwel altijd onder Kierkegaards eigen naam gepubliceerd, in het gunstigste geval met de pseudonieme auteur er secundair bij vermeld.

‘De herhaling’ verschijnt hier in een sprankelend nieuwe vertaling. In de leesgids wordt grondig ingegaan op Kierkegaards pseudonimiteit. Ook is in dit boekje voor het eerst een integrale vertaling opgenomen van Constantin Constantius’ uitgebreide reactie op een recensie die kort na de publicatie van De herhaling was verschenen. In dit stuk biedt Kierkegaard nadere uitleg aan de lezer die zijn spel met het boek misschien nog niet zo goed begrepen heeft.

De boeken zijn afzonderlijk, maar ook tezamen te bestellen.

Geef uw zoekcriteria op
Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Buijten & Schipperheijn

Catalogus 2024

Zie de catalogus in een flipbook. Catalogus 2024 in een pdf-bestand downloaden kan ook.
Klik hier voor pdf.
Nieuwe uitgaven

Nieuw boek: Een mooier verhaal

Net verschenen bij Buijten & Schipperheijn: Een mooier verhaal: Gods schoonheid doorbreekt onze duisternis door Sarah Clarkson. Dit boek, in het Engels This beautiful Truth is warm ontvangen in Amerika en Engeland. Nu slaat het zijn vleugels uit in Nederland. Het boek is vertaald door Monica van Bezooijen, ook de vaste vertaler van Ann Voskamp. Over Een mooier verhaal We leven…

Lees verder

‘Een sprookjesachtig boek over rouw, dat was er nog niet’

Teun Vetter schreef Vaarwel Snottebel, een sprookjesachtig boek over rouw en de hemel. Het is een mooi geïllustreerd kinderboek voor kinderen van 0-100 jaar. ‘Ik heb lang in het (speciaal) onderwijs gewerkt en miste daar een kinderboek over rouw, dat ben ik gaan maken.’ Hoe ben je op het idee gekomen voor dit boek?  Ik…

Lees verder

Wakker in Gods wereld

De kerk heeft het niet makkelijk in ons land. Onlangs verscheen nog bericht van het CBS dat nog maar 42% van de Nederlanders zich rekent tot een geloofsgemeenschap. In 2014 was dat nog 51%. De ontkerkelijking gaat dus hard. In die context vragen praktisch theologen en pioniers Jack Barentsen en Oeds Blok zich af: is…

Lees verder

Nieuw boek: Modetheologie

Is mode een manier om God te eren? Jazeker, zegt Robert Covolo in zijn boek Modetheologie. Mode is een manier om je identiteit te uiten, want met de keuzes die je maakt in je kleding, haarstijl en andere uiterlijkheden laat je altijd iets zien van wie je bent. En als christen hoort jouw relatie met…

Lees verder

Nieuw boek: Christus in het Oude Testament

Henk de Jong wees in zijn theologie op het belang om het Oude en het Nieuwe Testament met elkaar te verbinden. Vooral in de context van de komst van Christus moet je niet alleen kijken naar de bekende psalmen en profetieën, maar begrijpen dat het hele Oude Testament zich naar Zijn komst toe beweegt. In…

Lees verder