Het onbehagen van juf Ank
Het onbehagen van juf Ank
Over veiligheid en vertrouwen in roerige tijden
‘Basisvertrouwen. Dat is wat hier ontbreekt. Vertrouwen in een goede afloop. In elkaar. In dat het goed is zoals het is. […] Dus als jij dan met je dikke portemonnee en je Audi A6 in het sprookje gaat geloven dat je werkelijk wat voorstelt, dan richt ik mij op het sprookje van geloof, hoop en liefde.’
Juf Ank, hoofdpersonage in de populaire televisieserie De Luizenmoeder, heeft er duidelijk schoon genoeg van: het gevoel dat niemand elkaar nog vertrouwt en dat er weinig geloof, hoop en liefde is.
Dat we weinig vertrouwen hebben, klopt: we leven in een vreemde paradox. De samenleving is nog nooit zo veilig geweest, maar toch voelen we ons in toenemende mate onveilig. Er heerst een gevoel dat alles anders is dan vroeger. Dat er aan de basis van de samenleving iets aan het schuiven is gegaan, wat nu onherroepelijk verloren is.
Daarom stelt Ronald van Steden, bestuurswetenschapper aan de VU, de vraag: wat is de politieke en maatschappelijke betekenis van veiligheid? Wat is de situatie nu, en hoe is die ontstaan? Het boek gaat in op gevoelens van onbehagen en onzekerheid, het gaat over polarisatie, secularisering, moeite om met veranderingen om te gaan, onze Disney-achtige beleveniseconomie waarbij alles heel, mooi en veilig moet zijn, en nog veel meer.
Een filosofisch en maatschappijkritisch boek, waarin vanuit een breed georiënteerde christelijke invalshoek duidelijk in beeld wordt gebracht hoe we tot ons huidige gebrek aan vertrouwen en veiligheid zijn gekomen. Maar we kijken ook uit naar de toekomst: wat kunnen we als individuen en als maatschappij doen om weer in vertrouwen samen te kunnen leven?
Geef uw zoekcriteria op
Nieuwsbrief
Catalogus 2024
Zie de catalogus in een flipbook. Catalogus 2024 in een pdf-bestand downloaden kan ook.
Klik hier voor pdf.
Nieuwe uitgaven
Nieuw boek: Een mooier verhaal
Net verschenen bij Buijten & Schipperheijn: Een mooier verhaal: Gods schoonheid doorbreekt onze duisternis door Sarah Clarkson. Dit boek, in het Engels This beautiful Truth is warm ontvangen in Amerika en Engeland. Nu slaat het zijn vleugels uit in Nederland. Het boek is vertaald door Monica van Bezooijen, ook de vaste vertaler van Ann Voskamp. Over Een mooier verhaal We leven…
Lees verder‘Een sprookjesachtig boek over rouw, dat was er nog niet’
Teun Vetter schreef Vaarwel Snottebel, een sprookjesachtig boek over rouw en de hemel. Het is een mooi geïllustreerd kinderboek voor kinderen van 0-100 jaar. ‘Ik heb lang in het (speciaal) onderwijs gewerkt en miste daar een kinderboek over rouw, dat ben ik gaan maken.’ Hoe ben je op het idee gekomen voor dit boek? Ik…
Lees verderWakker in Gods wereld
De kerk heeft het niet makkelijk in ons land. Onlangs verscheen nog bericht van het CBS dat nog maar 42% van de Nederlanders zich rekent tot een geloofsgemeenschap. In 2014 was dat nog 51%. De ontkerkelijking gaat dus hard. In die context vragen praktisch theologen en pioniers Jack Barentsen en Oeds Blok zich af: is…
Lees verderNieuw boek: Modetheologie
Is mode een manier om God te eren? Jazeker, zegt Robert Covolo in zijn boek Modetheologie. Mode is een manier om je identiteit te uiten, want met de keuzes die je maakt in je kleding, haarstijl en andere uiterlijkheden laat je altijd iets zien van wie je bent. En als christen hoort jouw relatie met…
Lees verderNieuw boek: Christus in het Oude Testament
Henk de Jong wees in zijn theologie op het belang om het Oude en het Nieuwe Testament met elkaar te verbinden. Vooral in de context van de komst van Christus moet je niet alleen kijken naar de bekende psalmen en profetieën, maar begrijpen dat het hele Oude Testament zich naar Zijn komst toe beweegt. In…
Lees verder- 1
- 2
- 3
- …
- 20
- Volgende »