Tevreden met goed onderwijs?
Het lijkt erop dat het onderwijs voortdurend onder druk staat om nog hogere prestaties en nog betere kwaliteit te leveren en voor de buitenwacht zichtbaar te maken. Tegelijk is er veel consensus over dat de prestaties van een school maar voor een gedeelte zicht geven op wat een school is en moet doen. De wijze waarop een school leerlingen ‘vormt voor het leven’ is alleen niet zichtbaar te maken in de prestatiescores. De auteurs van het boek wijzen daarom op het gevaar dat de aandacht van de onderwijsprofessionals vooral uitgaat naar de prestaties en veel minder naar de vormende functie van de school.
In dit boek voeren de auteurs een pleidooi voor een andere invalshoek. Zou het kunnen dat scholen bevangen zijn door de waan van de dag en te veel opgaan in het streven naar de optimalisering en perfectionering van de resultaten? Zou het kunnen dat zij daardoor de dikwijls kleine, maar o zo belangrijke stappen in de vorming van de volwassen mensen van de toekomst dreigen te verwaarlozen? Vraagt dat niet om een mentaliteitsverandering? Eén waarbij de kwaliteit centraal blijft staan, maar waarbij niet alleen wordt gezocht in de verbetering van de scores? Het is nodig om met alle betrokkenen binnen de schoolgemeenschap steeds opnieuw in gesprek te zijn over de vraag wat goed onderwijs is. Alleen op die manier kan men de inspiratie vinden om blijvend te werken aan de verbetering van kwaliteit.
Geef uw zoekcriteria op
Nieuwsbrief
Catalogus 2024
Zie de catalogus in een flipbook. Catalogus 2024 in een pdf-bestand downloaden kan ook.
Klik hier voor pdf.
Nieuwe uitgaven
Wakker in Gods wereld
De kerk heeft het niet makkelijk in ons land. Onlangs verscheen nog bericht van het CBS dat nog maar 42% van de Nederlanders zich rekent tot een geloofsgemeenschap. In 2014 was dat nog 51%. De ontkerkelijking gaat dus hard. In die context vragen praktisch theologen en pioniers Jack Barentsen en Oeds Blok zich af: is…
Lees verderNieuw boek: Modetheologie
Is mode een manier om God te eren? Jazeker, zegt Robert Covolo in zijn boek Modetheologie. Mode is een manier om je identiteit te uiten, want met de keuzes die je maakt in je kleding, haarstijl en andere uiterlijkheden laat je altijd iets zien van wie je bent. En als christen hoort jouw relatie met…
Lees verderNieuw boek: Christus in het Oude Testament
Henk de Jong wees in zijn theologie op het belang om het Oude en het Nieuwe Testament met elkaar te verbinden. Vooral in de context van de komst van Christus moet je niet alleen kijken naar de bekende psalmen en profetieën, maar begrijpen dat het hele Oude Testament zich naar Zijn komst toe beweegt. In…
Lees verderGeheeld door de liefde. Over leven na drugs, trauma en prostitutie
Het leven van Deborah werd jarenlang gekenmerkt door afwijzing en teleurstelling. Langzaam gleed ze af in een leven van prostitutie en drugs, tot ze niet meer dieper kon zakken omdat de bodem was bereikt. Eenmaal tot geloof gekomen, probeert ze langs de gladde wanden van de diepe put waarin ze was terechtgekomen omhoog te klimmen,…
Lees verderVan waarde zijn. Kennismaken met het denken van Marilynne Robinson
Marilynne Robinson is een Amerikaanse schrijfster die de afgelopen jaren internationale faam en bekroningen ontving voor haar romans rond het fictieve plaatsje Gilead in de staat Iowa. Naast haar fictie schreef ze echter ook essays in haar hoedanigheid als professor in de Engelse taal- en letterkunde. Dit boek vormt een introductie op die essays, waarin…
Lees verder- 1
- 2
- 3
- …
- 19
- Volgende »