‘Als de tak wil bloeien…’
Ontwikkelingssamenwerking in christelijk perspectief
Henk Jochemsen (redactie)
We leven in een wereld waarin nog steeds schrikbarende armoede voorkomt, waarin er meer vluchtelingen zijn dan ooit tevoren en een groeiende stroom van jonge migranten tracht te ontsnappen aan de situatie die zij als hopeloos ervaren. Een wereld waarin grote groepen uitgesloten blijven van een rechtvaardiger mondiale economie, waardoor ongelijkheid toeneemt. In zo’n wereld blijft het werk op het gebied van internationale ontwikkelingssamenwerking en noodhulp een essentiële rol vervullen. Het traditionele beeld van goede doelen die fondsen werven onder een achterban en die besteden in de hulp aan arme mensen, bij voorkeur kinderen, vertegenwoordigt nu op zijn best slechts één aspect van het ontwikkelingswerk. De facilitering van multi-stakeholderprocessen, die leiden tot een positieve Ontwikkeling, is centraal komen te staan in het werk van veel NGO’s. Misschien op het eerste gezicht minder aansprekend, maar op langere termijn effectiever. Dit boek beschrijft belangrijke veranderingen in de sector als geheel en in een aantal specifieke terreinen binnen deze sector. De centrale boodschap is dat als de tak van ontwikkelingssamenwerking en noodhulp wil bloeien, hij sterker geworteld moet zijn in de levensbeschouwelijk gefundeerde morele overtuiging dat wij het voortbestaan van armoede en exploitatie niet kunnen tolereren. Dit boek is geschreven vanuit een christelijk perspectief. Het gaat in op de betekenis daarvan voor diverse thema’s en benaderingen. Tegelijkertijd kan onzes inziens de inhoud van betekenis zijn voor allen die bij dit uitdagende werk zijn betrokken.
Geef uw zoekcriteria op
Nieuwsbrief
Catalogus 2024
Zie de catalogus in een flipbook. Catalogus 2024 in een pdf-bestand downloaden kan ook.
Klik hier voor pdf.
Nieuwe uitgaven
Wakker in Gods wereld
De kerk heeft het niet makkelijk in ons land. Onlangs verscheen nog bericht van het CBS dat nog maar 42% van de Nederlanders zich rekent tot een geloofsgemeenschap. In 2014 was dat nog 51%. De ontkerkelijking gaat dus hard. In die context vragen praktisch theologen en pioniers Jack Barentsen en Oeds Blok zich af: is…
Lees verderNieuw boek: Modetheologie
Is mode een manier om God te eren? Jazeker, zegt Robert Covolo in zijn boek Modetheologie. Mode is een manier om je identiteit te uiten, want met de keuzes die je maakt in je kleding, haarstijl en andere uiterlijkheden laat je altijd iets zien van wie je bent. En als christen hoort jouw relatie met…
Lees verderNieuw boek: Christus in het Oude Testament
Henk de Jong wees in zijn theologie op het belang om het Oude en het Nieuwe Testament met elkaar te verbinden. Vooral in de context van de komst van Christus moet je niet alleen kijken naar de bekende psalmen en profetieën, maar begrijpen dat het hele Oude Testament zich naar Zijn komst toe beweegt. In…
Lees verderGeheeld door de liefde. Over leven na drugs, trauma en prostitutie
Het leven van Deborah werd jarenlang gekenmerkt door afwijzing en teleurstelling. Langzaam gleed ze af in een leven van prostitutie en drugs, tot ze niet meer dieper kon zakken omdat de bodem was bereikt. Eenmaal tot geloof gekomen, probeert ze langs de gladde wanden van de diepe put waarin ze was terechtgekomen omhoog te klimmen,…
Lees verderVan waarde zijn. Kennismaken met het denken van Marilynne Robinson
Marilynne Robinson is een Amerikaanse schrijfster die de afgelopen jaren internationale faam en bekroningen ontving voor haar romans rond het fictieve plaatsje Gilead in de staat Iowa. Naast haar fictie schreef ze echter ook essays in haar hoedanigheid als professor in de Engelse taal- en letterkunde. Dit boek vormt een introductie op die essays, waarin…
Lees verder- 1
- 2
- 3
- …
- 20
- Volgende »